Dixie

produkter som gör skillnad för både hemmet och miljön

Bakgrund

Dixie grundades i början av 90-talet av eldsjälen Maria Mellander och har sin bas i Kållered utanför Göteborg. Sedan starten har man drivits av en passion för trendig design, stark formgivning och självklart hög kvalitet. Sedan 2012 sker viss del av tillverkningen i Sverige.

Tillverkning och miljöarbete

Dixie har som ambition att kunna erbjuda prisvärda kvalitetsprodukter som är tillverkade under goda arbetsförhållanden. För att kunna säkerställa detta arbetar man med långsiktiga relationer med sina leverantörer och har regelbundna kvalitetskontroller ute på plats. På så vis kan man hela tiden följa förändringar och förbättringar i arbetet. Precis som många andra svenska företag har Dixie en uppförandekod som leverantörerna måste hålla sig till. En uppförandekod är enkelt beskrivet en sorts riktlinje på hur företag och organisationer på ett etiskt, socialt eller miljömässigt sätt ska bedriva sin verksamhet på ett riktigt sätt..Att man ska följa internationella konventioner och överenskommelser är en självklar del i Dixies omtanke om miljö och människor. Dixies uppförandekod ställer betydelsefulla krav på arbetsförhållanden, bland annat innehåller de ett förbud mot barnarbete och grundar sig på FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna, FN:s konvention gällande barns rättigheter samt FN:s konvention mot korruption.

För att kunna minska påverkan på miljön arbetar man fortlöpande med att förbättra materialval och förpackningar. Dixie är medlemmar i REPA (Registret för producentansvar) och fullgör på så vis det ansvar man som producent har att förpackningarna samlas in och återvinns. Som en del av miljöarbetet har man även flyttat viss del av sin tillverkning till svensk mark. På så sätt blir transporterna kortare och risken för överproduktion minskas. Detta är saker som ligger helt i linje med ansvar och omtanke om miljön. Självklart använder man sig av miljöcertifierade transporter oavsett var tillverkningen sker.

Design och formgivning

Dixies designarbete är en ständigt pågående process. För att kunna stå i framkant med utvecklingen av sitt sortiment samarbetar man med några av Sveriges främsta konstnärer och formgivare. Bland annat kan man stoltsera med namn som den grafiska designern Cecilia Lundgren, Maria C Bernhardsson som äger Tavelhus och naivistiska målaren Karolina Palmér på konstnärssidan. I designsamarbetet hittar vi Lill O. Sjöberg och Ann-Carin Wiktorsson som är kända namn som har arbetat för stora företag som bland annat Volvo och Orrefors glasskola.

Sortiment

Dixie har ett brett utbud av produkter i sitt sortiment som sträcker sig från bruksföremål, tavlor, krukor och prydnadsföremål till textilier. Många av föremålen präglas av starka motiv och klara färger. Här satsas det inte på de stora möblerna utan på de små sakerna som fullbordar din stil och sätter pricken över i-et. I textilavdelningen finner man fantastiska kuddöverdrag med spektakulära motiv. De kan snarare liknas som en tygtavla att ha i soffan än som en kudde att luta ryggen mot, även om de naturligtvis fungerar utmärkt för det också. För den som vill skydda sin matsalsmöbel eller helt enkelt bara matcha upp för att sätta guldkant på dukningen har man en rad olika sorters bordstabletter. Bland annat finns det en hel kollektion som är laminerad med PET-plast för den som värnar lite extra om miljön och brinner för återvinning. Även mindre saker som man kanske inte tänker så ofta på men som kan ge det där lilla extra kan man hitta hos Dixie. Vad sägs om dörrmattor med matchande handmålade dörrstoppar? För att fullborda looken i hallen kan man även komplettera med ett snyggt nyckelskåp och läckra dörr- och väggknoppar. Utöver de svenska designsamarbetena tar man även in produkter från franska DLP som specialiserar sig på humoristisk design med tryck i glada färger på bland annat plåtburkar och nyckelringar.