Englesson

Möbler och sängar av svensk kvalitet.

Historien bakom Englesson

Englesson är ett svenskt familjeföretag med rötter i Djursholm som har profilerat sig genom att tillverka i kvalitetsmöbler i över 50 år. Från början sysslade man med tillverkning av metall och då framför allt mässing. Den allra första möbeln som tillverkades var ett sängbord som grundaren Staffan Englesson gjorde till sin hustru Marilene. Till en början höll sig Staffan i garaget med sina projekt och hade en småskalig tillverkning av soffbord. Möblerna sålde han sedan till vänner och bekanta.Allt eftersom hans hantverksskicklighet fick mer uppmärksamhet började han tillverka större pjäser såsom bokhyllor och bord och så småningom sadlade han om helt från ingenjör till möbeltillverkare. Även hustrun Marilene började engagera sig i företaget och har på senare år nått stora framgångar som inredare. Bland hennes uppdragsgivare återfinns kända namn som Grand Hotel och hon har samarbetat med flera stora arkitekter. Englesson har bland annat inrett den kungliga VIP-loungen på Arlanda flygplats. 2015 vann Englesson utmärkelsen årets möbelleverantör som utses av branchorganisationen ”Färg Möbler och Interiör”. Motiveringen löd: ”Företaget har utmärkt sig för nytänkande inom möbelbranschen samt för goda och långsiktiga affärsrelationer. De erbjuder produkter av god kvalitet med få reklamationer.”

Trots att företaget nu är ett etablerat namn i möbelbranschen är man fortfarande ett familjeföretag. Sedan 90-talet arbetar även de två sönerna Johan och Michael i företaget och man har tagit ett kliv framåt genom att ändra inriktningen från metall till trä. Michael är numera VD för hela företaget och Johan är VD för Englesson i Polen.

Tillverkning och design

All design och tillverkning av Englessons produkter sker inom företaget och deras möbelfabrik är en av de modernaste i Europa. Den nya anläggningen är 14000 kvadratmeter stor och är ISO 9001:2008 certifierad. Det virke som används vid tillverkningen kommer från ansvarsfullt brukade skogar. För att vara så energineutrala som möjligt planterar man ett nytt träd för varje träd som företaget använder. En stor del av det virke som används är svensk långsamväxande furu och fabriken värms helt upp av det spillvirke som blir över vid tillverkningen.

Sortiment

Englesson tillverkar möbler för hela hemmet. Affärsidén är: Möbler du trivs med länge för hemmets alla rum. I sortimentet finner man sängar, bokhyllor, soffor, matbord, stolar, avlastningsmöbler och mycket mer. Den mest populära möbelserien i sortimentet heter Stockholm och i den kan man tydligt se ursprunget från traditionellt svenskt hantverk. Stockholms vackra trämöbler i klassisk gustaviansk stil passar lika bra i lägenheten i innerstaden som i stugan på landet. Gemensamt för alla möbelserierna är att de är handmålade. Flertalet av Englessons möbler kan skräddarsys för att passa varje kunds specifika behov och smak. Deras koncept ”Design your own bed” innebär att kunden får välja mellan fem olika sängmodeller och sen själv får välja tyg till säng och gavel. På så vis blir varje säng unik och kunden kan sätta sin egen personliga prägel på den. Alla sängar byggs självklart för hand och endast de bästa materialen används. Även bokhyllor, soffor och fåtöljer tillverkas efter kundens egna önskemål. Som kund kan man välja mellan fast eller avtagbart tyg och även välja vilka ben man vill ha på sin soffa eller fåtölj. En nyhet är den nya modulbokhyllan som kan anpassas helt efter vilka förvaringsbehov kunden har. Den är enkel att montera eftersom den levereras i hela moduler. 2012 lanserades även en modulgarderob som även den blivit mycket populär.

Både privat och offentlig miljö

Möbler från Englesson återfinns hos möbelhandlare i Sverige, Norge och Finland och flertalet andra länder i Europa. Englesson fokuserar främst på hemmet, men erbjuder även skräddarsydda lösningar för offentlig miljö i samarbete med arkitekter och inredningsföretag.