Givarps

Småländskt hantverk när det är som allra bäst.

Givarps

Företaget

Givarps Snickeri och formgivning drivs av Johan Isaksson. Företaget har sin hemvist i Jönköping i hjärtat av Småland som är vida känt för möbeltillverkning. I Småland arbetar över 20000 personer i den trärelaterade industrin som är den allra viktigaste grenen i näringslivet. Det finns en gedigen tradition och stolthet för hantverksyrket som syns tydligt när man tittar närmre på de olika möbelsnickerierna, inte minst hos bröderna Isaksson. Bröderna beskriver sig själva som musikälskare och att inspirationen till deras möbler kommer från gitarrer, speciellt elgitarrer. Deras fantastiska ljud och konstruktion är vad de strävar efter när de skapar sina möbler – det vill säga ren perfektion.

Design

Givarps produkter kännetecknas ofta av små detaljer. Den allra mest kända är deras läderslejf.
Det är en liten, men ack så viktig detalj som återfinns i stora delar av sortimentet. Detaljer är något som de arbetar aktivt med, både den egentillverkade sorten och den som materialet självt bidrar med. Vissa bordsskivor har fått bli bordsskivor just för att bröderna hittat en detalj i till exempel ådringen i träet som gör den ytan unik. De låter snygg design möta funktionalitet för att på så vis skapa förstklassiga möbler som man kan njuta av och leva länge med med. Möblerna passar för både hem och kontor med komfort och stil som ledstjärna.

Tillverkning

Johan Isaksson beskriver sin tillverkningsprocess såhär:

”Att göra möbler är ett hantverk som kräver tid, tålamod och fingertoppskänsla. Därför kallar vi Givarps produktion för en verkstad, inte en fabrik. Vi målar våra möbler för hand, skruvar skruvas i av människor och inte av robotar, lädret vi använder är noga utvalt.”
I första hand arbetar Givarps med personal och material som är lokalt hämtade. Man arbetar främst med trä, fårskinn och läder. I sitt arbete strävar de efter att använda produkter som är så snälla som möjligt. Träytorna behandlas med hårdvaxolja som är ofarlig för människor, djur och växter i torrt tillstånd. Givarps lackfärgssortiment består av formaldehydfri färg och solidlacken målas på mdf-skivor som är Svanen märkta. De använder sig av Skandilocks fårskinn som är speciellt utformade för att uppfylla möbelbranschens högt ställda krav på form och funktion. Materialen är gedigna och hållbara och för att minska klimatpåverkan har man även startat ett återvinningsprogram. Allt sågspån som blir över vid processeringen av träet blir till eldbriketter.

Sortimentet

Givarps sortiment består till största del av trämöbler som kan användas i de flesta rum i hemmet. Många av möblerna har smarta förvaringslösningar som är smidiga för den trångbodde.

Förvaringsbänken Enok är ett typexempel på detta. Den förenar bekväm sittyta med förvaring och finns i flera olika utföranden. Man kan välja mellan fyra olika längder och den finns som både dubbel och enkel, det vill säga med dubbla lådor under eller enbart en låda. Förvaringsutrymmet är utrustat med flyttbara fack för att ge en mer flexibel förvaring. I sortimentet finner man även Vilmer- serien som är en serie byråer. De finns som sängbord, vanlig byrå i olika storlekar, mediamöbel och andra förvaringssystem. Vilmer-serien andas 70-tal och istället för vanliga handtag på lådorna dyker Givarps karaktäristiska läderslejf upp igen som öppningsanordning. De tillverkar även skrivbord, vanliga bord, stolar, skåp och hyllor av olika slag. Det finns både hatthyllor, skohyllor och vanliga svävande hyllor så som hyllan Hjalmar. Hyllan fästs direkt på väggen och kan med fördel även användas som sängbord. Den är lätt att städa under och tar nästan ingen plats alls.