Himla

vackra textilier och heminredning

En Himla historia

Efter mer än 25 år i branschen kan Himla stoltsera med att vara en av giganterna i textil-Sverige. Företaget Himla grundades 1990 efter att dåvarande ägaren Marie-Louise Almgren varit på en resa i New York. Där inspirerades hon av en butik med countrylook på Manhattan och när hon kom hem igen bestämde hon sig för att starta företag med vännen Helena Ingvarsson. Namnet Himla är helt enkelt en kombination av deras initialer. 1996 sålde Marie-Louise företaget till Annica Högström då hon var en entreprenörssjäl som ville vidare till nya projekt. När Annica först tog över drev hon det till en början som enmansföretag. Tidpunkten för övertagandet var perfekt eftersom linne som tyg precis hade blivit modernt igen inom inredningsmodet. Annica ökade på färgskalorna och matchade kollektionerna på ett unikt sätt och tog sig in på exportmarknaden. När Annica tog över Himla var det ett företag som fokuserade på textilier med djurmotiv till barnrum. Dagens Himla har egna konceptbutiker och över 3000 textilier i sitt sortiment. På sju år ökade hon omsättningen från två till femtio miljoner kronor. Annica säger att en del av framgången bakom Himla beror på deras lojala leverantörer i Litauen som är en garanti för Himlas jämna och höga kvalitet. Annica Högström har även vunnit flertalet utmärkelser som företagare. År 2000 blev hon årets kvinnliga företagare och 2008 vann hon med Himla årets entreprenör. Senast 2013 tilldelades Annica priset som Årets företagare i Uppsala. Juryns motivering var ”Ett entreprenörskap med ständiga anpassningar till marknadens förändringar och ett ständigt sökande efter nya marknadsmöjligheter”. Idag omsätter företaget cirka åttio miljoner kronor om året, varav 45 procent av dessa är export, och har drygt 30 anställda.

Produktion och design

Den största delen av Himlas produktion, cirka 80 procent, sker i Europa. Resten produceras i Indien och Sydafrika. Både lagret och huvudkontoret ligger i Uppsala. Formgivningen är färgsättningen är egen design. Man arbetar enbart med naturmaterial varav 50 procent av produktionen är i linne, resten fördelas på bomull, siden och ull. Ibland tar man in gästdesigners som får sätta sin prägel på en kollektion. Våren 2015 hade Himla ett samarbete med designbyrån BankerWessel. Designerduon Jonas Banker och Ida Wessel fick fria händer att designa ett sänglinne till höstkollektionen Himla Urban Design.

Sortimentet

Himla strävar efter att vara en outsinlig inspirationskälla som förskönar hemmet. Idén är att allt ska gå att mixa, matcha och blanda oavsett vilken kollektion artikeln tillhör. Himlas sortiment omfattar produkter inom de olika segmenten Dining, Living, Bed, Bath och Fabrics. Inom segmentet Dining finner man allt för matsalen. Där finns textilier både för vardagsbruk och för festsammanhang. Självklart finns matchande tabletter och löpare till varje servett för att kunna skapa en komplett serie. Himla erbjuder med andra ord en total valfrihet som få företag inom branschen kan matcha. Segmentet Living erbjuder främst gardiner, men även kuddar, mattor och plädar. Allt för att kunna göra vardagsrummet till en vacker och hemtrevlig plats. Bed-segmentet innehåller sängkläder för alla typer av sängar. Vill man ha en lyxig känsla så finns det påslakan i exklusiv bomullssatin. För den som blir väldigt varm när den sover finns alternativet bomullspercale som ger en extra sval känsla. Oavsett behov finns det ett alternativ för alla. Bed erbjuder även sängkappor och sänggavelöverdrag för en helmatchad look. Bath har allting för badrummet, inte bara textilier utan även doftljus, tvålar, muggar och tvålpumpar. På så vis kan man matcha upp handdukar och badrumsmattan med doftljus och tvålar för att få en harmonisk stämning i badrummet. Segmentet Fabrics är precis som det låter, tyg. Det erbjuder Himlas tyger som metervara som kan användas för att komplettera övriga produkter. Kanske vill man matcha upp spjälsängen till den nya familjemedlemmen med samma färger som man har i sin egen säng. Himlas mål är att det ska finnas textilier som fungerar för alla rum oavsett behov.