Ocean House

När öst möter väst

Historia

Ocen house är ett heminredningsföretag med rötterna i Billdal utanför Göteborg på den svenska västkusten. Det hela startade för nio år sedan, 2006, när paret Per och Karin Ström efter många år inom sina respektive yrken började känna att det var dags för något nytt. Karin hade arbetat som flygvärdinna hos SAS i många år och Per var framgångsrik fotomodell sen tjugo år tillbaka. Under åren hade deras yrken tagit dem till många vackra och intressanta platser och deras gemensamma intresse för design växte därigenom. Det var därför inte så märkligt att inredningsdesign blev det naturliga nästa steget i karriärerna. De började i liten skala med några möbler tillverkade i deras vackra hem på den svenska kusten. Deras kreativitet drog snabbt åt sig blicken hos flertalet exklusiva skandinaviska inredningsbutiker och snart fanns deras produkter även i övriga Europa. Succén var ett faktum. Deras produkter går även att hitta på diverse hotell runt om i Europa. Ocean house är fortfarande ett familjeföretag vilket märks tydligt då paret Ström ofta inkluderar sina barn i projekten och låter dem synas som modeller i annonskampanjerna.

Design och tillverkning

Ocean house karaktäristiska look kan beskrivas som att man har låtit den amerikanska östkusten möta den svenska västkusten. Tänk dig den svenska kusten med sina saltstänkta klippor, sjöbodar och små båthus som trängs vid bryggorna och sen långa sandstränder med villor i cederträ på Nantuckets kust i USA. Nautiska motiv och rustika vita trämöbler är det som kännetecknar Ocean houses design. Man kan tydligt se var inspirationen kommer ifrån i Pers foton i Ocean house fotokollektion. Fotona är tagna på platser som Nantucket, Hilton Head Island, Newport i USA, Plettenberg Bay i Sydafrika, men även motiv från den svenska kusten döljer sig i portfolion.
Alla produkter designas och tillverkas på hemmaplan i Sverige. Möblerna tillverkas främst av trä, men man använder även inslag av glas. Textilierna görs i tåligt canvastyg som låter köparen njuta av dem i många år framåt utan att behöva oroa sig för slitage.

Ocean House Sortimentet

Ocean House har ett brett sortiment som innefattar både möbler, konst, textilier och diverse accessoarer. I konstsegmentet återfinner man Pers inspirerande bilder som tryckts upp i både dämpade färgskalor och färgstarka varianter och ramats in i silver och bruna träramar. Att börja med en av hans tavlor som utgångspunkt för att inreda resten av rummet är ofta en god idé då övriga sortimentet präglats starkt av fotona. Möbelsegmentet består till största del av vita rejäla trämöbler. Ett inslag som ofta återkommer i de olika möblerna är korsat virke som man kan se på exempelvis hallbänken Brad och bokhyllan Taylor. Ocean House gör även vackra vitrin- och glasskåp för förvaring av de dyrgripar man helst vill visa upp. Glas återfinns även i en del av soffborden och avlastningsmöblerna. Möbelsegmentet innehåller främst möbler för matsal och vardagsrum, men även en del godbitar för sovrummet så som sängbord och garderober. I textilsegmentet som är relativt nytt hos Ocean House finns vackra kuddar i canvas. Marina motiv som ankare och segelbåtar smyckar kuddarna. Vissa av kuddarna är dekorerade med reptampar och stora knappar för att förstärka den rustika känslan. Det finns även bordsdukar till matsalsbordet, bordsunderlägg, överkast till sängen, förkläden och gardiner i samma vackra teman för den som vill matcha upp hela hushållet. Färgskalan på textilerna går i vitt, grått, marinblått och vissa röda och bruna toner.

I segmentet för accessoarer finns stilrena weekendbags och necessärer i samma slitstarka kvalitetsmaterial som används i alla Ocean Houses produkter. Det finns även axelväskor för den kortare utflykten. Väskorna tillverkas främst i canvas och läder och är lika praktiska att använda som de är snygga att se på.