Pappelina

ett varumärke fyllt av svensk kvalitet och stolthet

pappelina

Företagsnamnet Pappelina är en ordlek mellan namnet på materialet, papper, och grundaren Lina Rickardssons eget namn. Det hela startade när Lina var 24 år gammal och återvände hem till Falun efter 4 år i USA. När hon flyttade hem igen hamnade hon i vad som tidigare varit rektorsbostaden i en gammal skola. I byggnaden fanns även en vävstugeförening och då väcktes Linas gamla intresse för vävning till liv igen. Det tog inte lång tid innan Lina bestämde sig för att flytta till Göteborg där hon sedan gick utbildningar i vävning och målning. Fokuset hamnade på vävningen och Lina märkte tidigt att det fanns ett intresse för hennes alster så hon bestämde sig för att satsa fullt ut på detta. Med sina vävda pappersprodukter under armen besökte hon möjliga återförsäljare runt om i landet och butiken Norrgavel som fanns i både Stockholm, Göteborg och Malmö såg potentialen i Linas handvävda mattor och beställde 24 stycken. Linas hobby blev ett yrke och företaget Pappelina var nu fött.

Tillverkning och design

Lina insåg ganska omgående att hon inte skulle klara av att sköta hela produktionen på egen hand och började att leta efter väverier. Vid den här tiden hade många väverier i Sverige lagts ner och de som fanns kvar levde en tynande tillvaro så uppgiften var lättare sagt än gjord. Till sist fann hon ett litet familjeägt väveri i Dalarna med tre anställda där hon satte upp en vävstol. Väl på plats på väveriet hittade hon en massa färgglada plastband som hade använts till att väva mattor av på 70-talet. Inspirerad av banden bestämde sig Lina för att skapa en ny sorts plastmatta där plasten skulle vara så synlig som möjligt. För att åstadkomma detta använde hon mer än dubbelt så mycket material som var brukligt och en helt ny bindningsteknik. Resultatet blev en helt ny matta som inte tidigare funnits på marknaden. Väveriet trodde från början inte på mattan eftersom produktionskostnaderna var så höga på grund av materialåtgången. Men när den presenterades på Formexmässan 2000 gjorde den succé och 124 mattor blev beställda. Pappelinas matttillverkning sker fortfarande på väveriet i Dalarna, men nu med en personalstyrka på 40 personer. Produktionskostnaderna för Pappelinas produkter är högre än på många andra ställen i världen, men målet har alltid varit att ett varumärke som bygger på kvalitet och stolthet. Idag väver man cirka 100.000 mattor om året och har försäljning i över 20 länder. Viss övrig produktion sker utanför Sverige.

Pappelinas Sortiment

I Pappelinas sortiment finner man bland annat kuddar, löpare, lampor och plädar. Men det som man är mest kända för är mattorna. Mattorna BOB och VERA som var bland de första produkterna som kom ut på den breda marknaden är fortfarande Pappelinas storsäljare och nämns ofta som klassiker inom skandinavisk formgivning. Kuddarna karakteriseras av en enkel design med en färg som står i fokus, ofta med ett mönster eller tryck i vitt som står i kontrast till de klara färgerna i den övriga paletten. Mönstren består ofta av geometriska former. Kuddarna går självklart att matcha upp med plädar i samma stil. Bordslöparna skiljer sig något från övriga sortimentet med sin lite dovare färgskala och annorlunda materialval. När man tänker löpare så tänker man oftast på textilier i naturmaterial, men Pappelina har valt att gå en helt annan väg. Löparna är gjorda i spännande och något udda material, eller vad sägs som vinyl kantat med stål? Exklusivt för den europeiska marknaden finns det även lampor som tillverkas i liten skala i väveriet i Dalarna.

Lina arbetar fortfarande med att utveckla nya mönster och tekniker och sortimentet blir hela tiden större, men känslan av Pappelina ska alltid finnas där. Det ska vara enkelt, stilrent och funktionellt.