Mateus

det bästa från Portugal och Sverige i en oslagbar kombination

Mateus

Bakgrund

När grundaren Teresa Lundahl startade Mateus för över 20 år sedan började det hela med en enda gul tallrik. Teresa är född och uppvuxen i Portugals huvudstad Lissabon. Under 80-talet arbetade hon som modell i Paris, då med efternamnet Mateus. Det var där hon träffade sin svenske man som fick henne att flytta till Sverige och blev Teresa Lundahl. När hon skulle skaffa porslin till deras gemensamma hem märkte hon av bristen på färgglatt porslin och det var då hon skapade den första gula tallriken som sedan blev starten på ett porslinsimperium. Idag arbetar även Teresas dotter, Filippa Lundahl, i företaget. Hon arbetar främst med design och ligger bakom deras senaste kollektion.

Design och tillverkning

Alla Mateus’s produkter tillverkas för hand av skickliga hantverkare i Portugal som är ett land med mångårig erfarenhet av keramik. Varje föremål har på så sätt fått en personlig prägel under tillverkningen. Keramik är en produkt som från början består av enbart lera, vilket anses vara ett levande material. Leran gör varje produkt än mer unik eftersom den förändras varje gång man tar i den och ingen lerklump är den andra lik. Porslinet går igenom en gedigen process innan det till sist hamnar i butik. Först pressar man leran i formar eller drejar den för hand innan den sedan bränns i ugn i tolv timmar. När föremålet gått igenom sin första bränning ska det slipas så att vassa kanter och eventuella skavanker försvinner, sedan är det dags för porslinet att målas. Rått porslin kan verka fint vid första anblick, men går inte att använda då det saknar motståndskraft mot fukt. Mateus’s produkter är behandlade för att bli så fuktavstötande som möjligt. Dock är porslin ett poröst material så hundraprocentig vattentäthet kan aldrig garanteras.Efter målning eller glasering som det också kallas ska porslinet brännas igen i tolv timmar. Totalt sett uppskattar man på Mateus att vart och ett av deras porslinsföremål har vidrörts av 40 par händer innan tillverkningsprocessen är över.

Sortiment

Mateus sortiment kännetecknas främst av sina färgglada produkter, så här finner man inga menlösa föremål som försvinner i mängden. För den lite mer försiktige konsumenten som är van vid vitt porslin kan ett serveringsfat i bjärt kulör vara en bra start. Produkterna kan självklart köpas var och för sig och användas ihop med vanligt vitt porslin, men går även att blanda för att sätta färg på middagsbordet. Här finner man allt från vanliga mattallrikar till serveringsfat och ostronskålar. Det finns även muggar, tårtfat och godisskålar. Det enda som sätter gränserna för hur föremålen ska användas är den egna fantastin. Deras Basic- kollektion består av idel färgglada pjäser utan något speciellt mönster där porslinets egen struktur blir det som får sätta prägel på varje produkt. På de flesta av Basic- kollektionens föremål kan man se spår av de runda virvlar som uppstår när porslinet drejas. Lace- kollektionen liknar Basic, men har istället för enbart slät botten ett upphöjt spetsliknande mönster på kanterna. Den senaste kollektionen Bubbles har ett mönster av runda bubblor på kanterna och för tankarna till hav och alger. Perfekt för den som har ett maritimt tema hemma. Vid tillfällen har man även tagit in gästdesigners och gjort spännande samarbeten. Ett av dessa är samarbetet med FACE Stockholm, där man tillsammans med kosmetikföretaget tagit fram en serie doftljus i färgglada keramikbehållare. De har även haft ett samarbete med den internationellt erkände svenske kocken Marcus Samuelsson. Han ligger bakom något så udda som en helt vit serie från Mateus som de valt att kalla Sahara- kollektionen. Med detta breda utbud finns det något för alla oavsett om man är inköpare för en restaurang, eller bara en glad hemmakock som vill låta bordet lysa lite extra.